Káva je nápoj připravený z pražených, mletých zrn kávovníku. Káva obsahuje méně kofeinu než čaj, ale vzhledem k tomu, že k přípravě nápoje se používá větší množství kávy, je obsah kofeinu v jednom šálku vyšší než v čaji. Káva obsahuje i poměrně velké množství antioxidantů, takže v rozumné míře můžeme pití kávy doporučit (3-5 šálků, tedy do 300 mg kofeinu za den). Z hlediska zdravotního je lépe konzumovat kávu filtrovanou, preso nebo připravenou z instantní kávy. Tak zvaný "turek" je nejméně vhodným způsobem přípravy kávy, protože vždy vypijeme část sedliny, která dráždí sliznice trávicího traktu a obsahuje tuky kávy, které nejsou z hlediska zdravotního pozitivní.
Energie
Pokud do kávy nebo čaje nepřidáváme žádné další přísady, je jejich energetická hodnota téměř nulová. Zvýší se přídavkem mléka a samozřejmě ještě více přídavkem smetany (rozhodující je množství a tučnost přidaného mléka nebo smetany). Na trhu je řada výrobků označovaných jako náhrady smetany do kávy a čaje. Jejich energetická hodnota je v podstatě stejná jako energetická hodnota sušeného plnotučného mléka a navíc tuk v nich obsažený má z hlediska srdečně cévních onemocnění daleko horší složení než má tuk mléčný, a proto je lépe používat jako přídavek do kávy nebo čaje mléko.
Přidáte-li ke kávě cukr, zmrzlinu nebo alkohol, může se energetická hodnota blížit hodnotě celého oběda. Kostka cukru (5 g) obsahuje okolo 90 kJ. Pokud si dáte po ránu jen kávu s cukrem, není to ideální řešení, rozhoupe se vám hladina cukru v krvi a můžete brzy dostat hlad.
Když vás honí mlsná, může vám i káva být dobrým pomocníkem, volte však nízkokalorické varianty.
Pochutnejte si např. na cappuccinu bez kalorií. Nádobu naplníte do 1/3 mlékem - může být i nízkotučné buď studené nebo zahřáté na 60 stupňů a pár sekund mixujete šlehačem. Vytvoří se pěna, kterou vmícháte do kávy, kdo má rád sladké, přidá aspartam, sukralozu či stévii a máte pocit pravého italského cappuccina se zanedbatelnou energetickou hodnotou.
Milovníci husté pěny volte např. kávu VELVET, který je ideální právě pro přípravu cappuccina nebo frappé.
Výběr kávy
Výběr kávy není jednoduchý. Výrobce není povinen označit ani základní informace o kvalitě kávy např. zda je jedná o kávu arabiku (je jemnější) a nebo robustu. Zde bychom se měli řídit cenou, a to jak u kávy zrnkové, tak kávy instantní.
Dobrá instantní káva je lepší jak chutí, tak nízkým obsahem nežádoucích látek.
Při pití kávy mimořádně platí kvantita nad kvalitou - pití kávy po americkém stylu znamená spíše větší množství slabé kávy, naopak jihoevropský styl odpovídá popíjení miniaturních šálků velmi výrazné a silné kávy.
Kvalitní instantní káva má jak dobrou tak chuť, tak nízký obsah nežádoucích látek.
Kávu poznáte od levnější kávoviny tím, že na etiketě v případě kávy bude uvedena jediná výchozí surovinou káva. Ve složení výrobku je to uvedeno například slovy „100% rozpustná káva“ nebo „pražená rozpustná 100% káva“ apod. Jestliže výrobek obsahuje přidané kávoviny, musí to být ve složení napsáno a už se nesmí nazývat instantní (rozpustnou) kávou. Někteří výrobci se snaží zmást méně pozorné spotřebitele slovy „Cafe“ nebo „Kávička“ na přední straně obalu, ze složení na jeho zadní straně však vyplývá, že jde o směs kávovin či kávovin a kávy.
Vychutnejte si kávu arabiku např. v instantní kávě Carte Noire.
A co dehydratace?
Na základě rozsáhlých studií bylo prokázáno, že při běžné konzumaci kávy (do 300 mg kofeinu) k dehydrataci nedochází. Potíž by mohla nastat při výraznější konzumaci energetických nápojů (obsah kofeinu je zde poměrně vysoký) při vyšší sportovní zátěži nebo při konzumaci velkého množství silné kávy (odpovídající průměrně 642 mg kofeinu). Lze tedy říct, že při průměrném pití kávy dehydratací ohroženi nejsme a kávu je možné připočítat do celkového denního příjmu tekutin.
Nová generace kávy – instantní káva, do které se přidávají velmi jemně namletá kávová zrna – tzv. mletá v rozpustné.
Millicano v sobě tedy spojuje jednoduchost přípravy rozpustné kávy a plnou chuť a vůni kávy mleté.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Kávu jsem pila ,jenom když přijela snacha.Cˇlověk neodolá pro její nádhernou vůni.
Druhou kávu si dávám po obědě, ale ne hned, asi tak za hodinu. Víc jak dvě kávy už nepiji. Nesladím.
Ale v práci - to je jiná. Máme kávovar - umele zrnkovou kávu těsně před použitím a vyrobí preso - eňo ňuňo
Nejčastěji piju rozpustnou a po obědě,teď už bez zákusku a cukru jenom s mlékem
Ale stejně ji piju a mám ji ráda. Nejčastěji Velvet:)))